Štafetový štrajk pokračuje, učitelia tento rok do ulíc zrejme nepôjdu

17.12.2012 Bratislava

Bratislava 17. decembra (TASR) – Učitelia do Vianoc už zrejme do ulíc nevyjdú, štafetový štrajk však naďalej pokračuje. Dnes sa napríklad nevyučuje na Obchodnej akadémii Imricha Karvaša v Bratislave. Pre študentov dnes škola organizuje v triedach besedy, premietanie filmov a ďalšie aktivity.

"My, zamestnanci OAIKBA, chceme takouto formou vyjadriť nespokojnosť s prístupom, ktorý zaujala vláda SR k požiadavkám zamestnancov školstva, ako aj s prerušením štrajku zo strany Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku bez splnenia základných požiadaviek," napísala škola na svojom webe.

Počas minulotýždňových protestov šéf školských odborárov Pavel Ondek vyhlásil, že o ďalšom postupe rozhodne po 8. januári centrálny štrajkový výbor. Do úvahy prichádza aj opätovné obnovenie ostrého štrajku. Ondek upozornil, že ten nie je ukončený, len prerušený. Vláde dali odborári do spomínaného termínu čas, aby predstavila víziu ďalších krokov na zlepšenie školstva. Prerušenie ostrého štrajku po troch dňoch označil na štvrtkovom (13.11.) proteste v Trnave za chybu.

Učitelia niektorých, prevažne bratislavských škôl, minulý týždeň odsúhlasili bojkot polročnej klasifikácie. Koľko škôl je ochotných zapojiť sa to tejto formy protestu, iniciátori nechcú informovať. Tvrdia, že počty sa stále menia. Na minulotýždňovom stretnutí, na ktorom navrhli tento postup, sa zúčastnilo takmer 80 škôl.

Zástupcovia škôl, ktoré zvažujú, že neuzavrú známky, by sa mali stretnúť znova v januári. Podľa lídra školských odborárov zväz svojim členom odporúča, aby sa zapájali do takých aktivít, ktoré nie sú v rozpore so zákonom. Rezort školstva vyhlásil, že neuzavretím známok na pol roka by školy porušili školský zákon.

Minulý týždeň odborári zorganizovali protesty v Prešove, Žiline, Nitre, Trnave, Trenčíne, Košiciach a v Bratislave. Okrem toho učitelia vyšli do ulíc aj v Banskej Bystrici, protest tam iniciovalo Gymnázium J. G. Tajovského.

Zamestnanci škôl: Vláda nenaplnila požiadavky štrajku

Zamestnanci škôl tvrdia, že vláda nenaplnila požiadavky štrajku. Hlavnou z nich bolo zvýšenie ich platov o desať percent v budúcom roku a navýšenie investícií do školstva. Poslanci minulý týždeň schválili zvýšenie platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov o päť percent od 1.1.2013. Školská psychologička z bratislavskej Strednej odbornej školy zdravotníckej Jana Dulinová povedala, že podľa jej výpočtov si k výplate po päťpercentnom zvýšení bude môcť v čistom pripísať 23 eur.

"To nám nestalo za to štrajkovať tri dni," povedala pre TASR na piatkovom (14.12.) proteste v hlavnom meste. O päť percent by si mali prilepšiť aj nepedagogickí zamestnanci, peniaze na ich platy by však mali ísť do normatívov.

Okrem toho vláda zmenila nariadenie, podľa ktorého majú samosprávy dávať školám na platy celý mzdový normatív. Od tejto zmeny vláda očakáva nárast hrubých miezd o vyše dve percentá. Samosprávam sa táto zmena nepozdáva. Tvrdia, že zriaďovatelia tak nebudú môcť riešiť disproporcie medzi jednotlivými školami, keďže učitelia sú financovaní rôzne podľa veku a kvalifikácie. Doteraz totiž mohli desať percent mzdového normatívu samosprávy presúvať medzi školami.
 

Vyberte región